Μαριάνθη Σπύρου, εικαστική εγκατάσταση.


Μαριάνθη Σπύρου: “Ο δρόμος περνάει από μέσα” 


            Το ταξίδι επιστροφής του Ορέστη στη γενέτειρα πόλη, μέσα από το θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ «Οι μύγες», που έγραψε το 1943 στη φυλακή, αιχμάλωτος των γερμανών. Ο Ορέστης, νεαρός αισθητιστής, ελεύθερος από δεσμεύσεις, πολυταξιδεμένος αποφασίζει να επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη. Λίγο πριν περάσει την πύλη της πόλης, παραπλανήσεις και εμπόδια τον δοκιμάζουν, τον προβληματίζουν και τον καθυστερούν, δίνοντάς του το χρόνο να επεξεργαστεί αυτήν την παρόρμησή του.  Ενώ ο Δίας, «σπιούνος», τον παρακολουθεί συνεχώς. Όλοι οι ταξιδιώτες παρακάμπτουν την πόλη, αλλά αυτός τελικά αποφασίζει να μπει. Η κατάσταση μέσα στο ΄Αργος είναι ζοφερή. Οι κάτοικοι χειραγωγούνται από την πολιτική και θρησκευτική εξουσία μέσω του φόβου, των νεκρών και των μυγών: ενοχών που τρώνε τις σάρκες των κατοίκων. Ο Ορέστης αναζητά μια πράξη που να τον κάνει να ανήκει κάπου. Διαπράττει το διπλό φονικό με ανιδιοτέλεια. Αυτή η πράξη είναι η πράξη του, που δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να ξανα-ανακαλύψει την ανθρωπιά της.

βίντεο εγκατάστασης Μαριάνθης Σπύρου
Η εγκατάσταση αυτή πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα στο Κόκκινο σπίτι 20 -30 Μαϊου του 2013 στα πλαίσια  συλλογικής έκθεσης με θέμα "Το ταξίδι"  του Τμήματος  Εικαστικών Αναζητήσεων  που επιβλέπει ο εικαστικός  του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, Γιάννης Ζιώγας. Τη μουσική έγραψε ειδικά για την εγκατάσταση ο Γιάννης Μποτζακάκης.

5 σχόλια:

  1. Πρωτοποριακή έκθεση και σε σύλληψη και σε υλικά και σε παρουσίαση. Κάθε δημιουργία και μια έκφραση κριτικής σκέψης στο έργο του Σαρτρ. Συγχαρητήρια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια έκθεση εισαγωγή και επίλογος μιας παράστασης! Περίμενα πως θα αντλούσα περισσότερες πληροφορίες από το blog σας, το οποίο αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στην Προκοπάκη, στο Μαρωνίτη, σε ολόκληρο το ποίημα του Ρίτσου, στο σκηνοθέτη, στη σκηνοθεσία. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για εσάς και την καλλιτεχνική σας έκφραση.
    Ακόμη και η ξενάγηση είναι σύντομη, ενώ η περιγραφή σας μαγνητίζει τον επισκέπτη που αποζητά περισσότερα να πάρει.
    Φίλη και φιλότεχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για τα έργα σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ ! Τι εξαιρετικά που μιλούσατε για κάθε σας έργο !!! Από μέσα σας !! Απλά, κατανοητά !!! Χωρίς ίχνος κομπασμού, όπως άλλοι που ασχολούνται με τέχνες..!! Μπράβο σας για όλα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!